Hoe het begon

19 Januari 2024 Door Bart 

Ons distilleer-avontuur begon zoals wel vaker als een bierbrouw-hobby: met grote pannen in de keuken een enorme troep maken. Geweldig. Er is in die tijd veel lekkers en soms niet zo lekkers gemaakt. Na een vakantie van Mark in Normandië met een bezoek aan de Chateau du Breuil distilleerderij werd het idee opgevat om eens te proberen dat bier te distilleren. Zo kreeg de hobby een nieuwe twist. We hadden de beschikking over een werkplaats waar we vele uurtjes doorbrachten om een oude daalderop ketel om te bouwen en een nieuwe bestemming te geven.

Techniek is voor ons altijd een passie geweest. Maar, techniek alleen is ook niet alles. Distilleren heeft daarin voor ons de perfecte balans: er zijn oneindig veel variaties mogelijk en er is dus altijd iets nieuws te proberen en te leren. Je kunt uren ergens over nadenken en experimenteren en toch blijft er een stukje ‘magie’, iets ongrijpbaars. Zodra iets niet meer te beredeneren is kun je alleen nog maar op gevoel en creativiteit varen. En dat is machtig mooi.

Van het een kwam het ander en op een zeker moment kwam de vraag of we dit niet op een serieuze manier wilden oppakken. Na veel wikken en wegen werd “De Hoornse Distilleerderij” op 1 juli 2019 opgericht (toen nog onder een andere naam). Een lang traject om de nodige vergunningen binnen te halen werd gestart, en op 9 augustus 2021 werd ons een “Vergunning accijnsgoederenplaats voor de vervaardiging van alcoholhoudende producten” toegekend. Dit was een mijlpaal natuurlijk. De omgevingsvergunning van de gemeente was inmiddels ook rond. In de tussentijd zaten we niet stil: er moest nagedacht worden over wat voor still we mee wilden gaan werken, wat voor producten we wilden gaan maken en hoe, het financiële plaatje, de locatie, etc etc. 

Inmiddels zijn we een stuk verder! We hebben vertrouwen in de kwaliteit van de producten, en dat we dit consistent kunnen herhalen - dat is van kritisch belang! De komende periode hopen we dit te bewijzen.