De Still

30 December 2023 door Mark

Dit is de eerste van een serie blogs over techniek in de distilleerderij. Er komt veel bij kijken, en we hebben veel opgestoken de afgelopen paar jaar. Voor ons is 'full disclosure' prima. We hebben geen geheimen. Mocht iemand een zelfde pad willen bewandelen dan is dat alleen maar prachtig toch? Voor vragen zijn we ook altijd bereikbaar via mail. 

Plop

Elke still moet een naam hebben. De onze heet Plop. (inderdaad, van die kabouter).

Verwarming van de ketel is middels een oliebad waar de verwarmingselementen direct inzitten. Condens  in het oliebad zorgt soms voor een ploppend geluid zoals een druppel water in een pan met olie. (Toen we de ketel voor het eerst aanzetten zat er nog flink wat water in de ketel, het was zo erg dat we naar buiten gevlucht zijn :-)

Het stookbier in de ketel wordt dus indirect verwarmd wat ons de mogelijkheid geeft om met graan en al te fermenteren en distilleren. Met directe verwarming branden graan of andere vaste stoffen gegarandeerd aan op de elementen wat de smaak compleet verpest en het distillaat alleen nog geschikt maakt om de ramen mee schoon te maken.

Wat betreft de keuze van de ketel zijn we niet over een nacht ijs gegaan. In de eerste instantie hebben we een paar complete oplossingen bekeken en geevalueerd. Er zijn een paar hele goede mogelijkheden. Omdat we niet helemaal vreemd zijn mbt machinebouw en proces automatisering besefte we ons hoeveel kennis van het distilleerprocess de ontwikkelaars van die kant en klare oplossingen moesten hebben opgedaan bij de ontwikkeling van hun product. Hierdoor kwamen we al snel tot de conclusie dat het wiel opnieuw uitvinden misschien helemaal niet zo een slecht idee is. Hierdoor is onze keuze gevallen op een "bare metal" oplossing van StillDragon. Dat is ook echt wat het is, alleen een ketel en een berg RVS/koper wat je naar eigen inzicht in elkaar kunt schroeven. Dit betekende wel dat we veel moesten leren en de verwarming en electa zelf moesten regelen. Dit heeft ons een hoop tijd gekost maar was zeker de moeite waard. Het heeft ons precies de kennis en inzichten gegeven waar we op uit waren.

En hij glimt ook mooi !!!

Mark